Genel İzleyici Kitlesi
25 Dakika
6. Bölüm
Karadeniz'in Bereketi
Bölümü Satın Al
Bölümler

Çay ve fındık denilince ilk aklımıza gelen bölge Karadeniz’dir. Bu iki bitki Karadeniz ekonomisinin en büyük gelir kaynaklarıdır.

 

Çaysız bi kahvaltı asla düşünemeyiz değil mi? Herhangi bi yere gittiğimizde önümüze sunulan ilk içecek, dost meclislerinin vazgeçilmezidir. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanır çayın. Ülkemizde ise 1924 yılında Batum’dan alınan çay tohumlarının ilk deneme ekimi gerçekleşmiş 1937 – 1940 yıllarında Çay, yapraklarının fermantasyonu, ısıtılması, kurutulması ve bazen diğer meyve veya bitkilerle karıştırılması sonucu elde edilir. Ülkemizde çay, sadece Gürcistan sınırından başlayan ve Fatsa'ya kadar uzanan alan içerisinde yetiştirilmektedir. Çayları birçok kritere göre sınıflara ayırmak mümkün olmakla beraber; üç temel çay çeşidi vardır. Bunlar, siyah , yeşil ve beyaz çaydır. Bunların dışında, yetiştiği bahçe, yaprak boyutu, işleme yöntemi, fermantasyon yöntemlerine göre de sınıflara ayırmak mümkündür. "Bitki çayı" terimi meyve ve bitkilerin işlenmesi ile elde edilen içecekleri kapsar. Kuşburnu gibi bitki çaylarında gerçekte çay yaprakları yoktur. Bazı bitkilerin aromaları çaylara eklenerek meyve ve bitki aromalı çaylar elde edilmektedir. Bilim adamları tarafından yapılan çalışmalara göre sağlık açısından bir çok faydası olduğu da kanıtlanmıştır. Dünyada en önde gelen çay üreticisi ülkeler şunlardır: Hindistan, Sri Lanka, Çin, Türkiye, Kenya, Endonezya, Malawi ve Vietnamdır.

 

Karadeniz’in önemli bir diğer gelir kaynağı da Fındık’tır. Ticari değeri yüksek olan fındık Türkiye'de Giresun, Ordu, Trabzon illerinde tek tarım tipi (monokültür) olarak yapılır. Üretilen fındıkların %80'i Karadeniz Bölgesi'nden sağlanır. Karadeniz Bölgesi'nden başka Marmara Bölgesi'nde de yetiştirilir. Türkiye, Dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını karşılar. Dünyanın en büyük fındık alımı yapan şirketleri, üretimin Türkiye'nin tekelinden çıkması ve daha ucuza fındık temini için, Arjantin, Gürcistan, Ermenistan gibi ülkelerde fındık yetiştirilmesine teşvik ve araştırma yapmaktadır. Fındığın sağlık açısından bir çok faydası vardır. Bunlardan bazılarını sayarsak; öncelikle çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir. Kansızlığa iyi gelir, vücut ve kemik gelişimini destekler.

 

Karadeniz’in bu iki bereketli bitkisini İz’de izleyin.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.