Genel İzleyici Kitlesi
HD Görüntü Kalitesi
35 Dakika
61. Bölüm
Bağbozumundan Kilis Sofrasına
Bölümü Satın Al
Bölümler

Anadolu'nun güneyinde çiçeği burnunda bir il... Daracık sokakların arasında, yüksek duvarların ardında keşfedilmeyi bekleyen bir dünya... Fransız seyyah Olivier Despretz, yine bir sınır bölgesinde, bambaşka bir mutfağın izini sürmek için yolda. Bu kez istikamet, bağbozumundan çıkan yöresel ürünleri ve zeytinyağı ve baharat kokan geleneksel tatlarıyla Kilis...

Kilis'in otantik tatlarının peşine düşen gezginimiz, bu kez tatlılardan başlıyor yemeğin yolculuğuna. Kilis katmeri ve cennet çamurunun yapımını işin ustasından öğrenen Olivier, ardından Kilis'e özgü bir tat olan kübbülmüşviyyenin meşakkatli yapım sürecine tanık oluyor.

Kilis'in lezzetleri, herhangi bir doğu mutfağından farksız görünüyor ilk bakışta. Sokaklarda tanıdık yemek manzaraları, baharat kokularıyla harmanlanarak yerini alıyor belleklerde. Hemen yanıbaşındaki ünlü Gaziantep mutfağının gölgesinde, saklı kalmış bir hazine aslında Kilis mutfağı. İki mutfak arasındaki benzerlikler dikkat çekse de, sınırın öte yanındaki komşusu Halep'ten izler görülüyor bu şehrin yemeklerinde.

Yöresel lezzetleri önce şehirde deneyen Olivier ise Kilis'in köylerine doğru yola koyulup, rotasını Musabeyli ilçesine bağlı Yeşiloba köyüne çeviriyor.

Kilis'in coğrafi konumu, mutfağını da şekillendirmiş aslında. Urumu, dökülgen, dımışkı gibi 42 farklı üzüm çeşidinin yetiştiği bağları, verimli zeytinlikleri ve tahıl ambarı ovalarıyla Kilis, sadece mutfağıyla değil, yöresel ürünleriyle de göz dolduruyor. Türlü uygarlıklara ev sahipliği yapan bu topraklarda tarım çok eski çağlara dayanıyor. Yeni doğan çocuklar, ilk önce zeytin ağacıyla tanışırlarmış burada bir zamanlar. Şimdilerde ise zeytinciliğin önüne bağcılık geçmeye başlamış. Fransız gezginimiz ise hasat zamanını yakaladığı için oldukça şanslı.

Hasat zamanı geldiğinde kışa hazırlanma telaşı da başlıyor. Kurumaya bırakılan patlıcanlar süslüyor evlerin damlarını. Biber salçaları tepsilerde kıvama gelmeyi beklerken, üzümlerin bir kısmı kurumaya bırakılıyor, bir kısmı da 'bastık', yani pestil olmak için seriliyor. Bir de Kilislilerin 'sucuk hapısası' dediği cevizli sucuk var ki, onun yapımı bir başka maharet istiyor.

Ve sıra geliyor Kilis'e özgü gün pekmezinin yapımına... Olivier hiç durur mu? Başlıyor üzümleri ezmeye... Kilis, 'Urumu' üzüm cinsiyle, Güneydoğu Anadolu'da dönüm başına en yüksek verimi sağlıyor. Bu üzüm çeşidi sofralık olarak tüketilemediğinden, işlenerek pekmez haline getiriliyor.

Olivier ise tadı damağında kalan yöresel lezzetler ve belleğinde biriktirdiği hatıralarla ayrılıyor Kilis'ten...
 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.