Genel İzleyici Kitlesi
HD Görüntü Kalitesi
35 Dakika
4. Bölüm
Kanatların Gölgesinde
Bölümü Satın Al
Bölümler

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezi'nce Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası'nda yapılan halkalama çalışmaları İz’de ekrana taşınıyor.

Samsun'un Bafra ilçesinde, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. "Kuş Cenneti" olarak da bilinen ve Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alan olan delta, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor. Deltada bugüne kadar, aralarında deniz kartalı, tepeli pelikan, kara leylek, turna, balıkçıl ve yağmurcanın da aralarında bulunduğu yaklaşık 140 türün ürediği belirlenirken, kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor.

Deltada on yıldır sürdürülen Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamındaki çalışmalarda bugüne kadar 137 türden yaklaşık 60 bin kuşa halka takıldı. Çalışmalar kapsamında Kızılırmak Deltası'nın çeşitli bölgelerindeki 18 noktaya gerilen ağ ve kafeslerle yakalanan kuşların gerekli incelemeleri yapılıp, kayıtları tutulduktan sonra ayaklarına halka takılarak tekrar doğal yaşama bırakılıyor. Bu yolla göçmen kuşların hareketleri ve göç yolları belirlenirken, aynı zamanda Türkiye'nin kuş envanteri hazırlanıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ornitolojik Araştırmalar Merkezi'nce deltada on yıldır sürdürülen Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamındaki çalışmalara ve tepeli pelikandan kara leyleğe, turnadan balıkçıla yüzün üzerinde kuş türüne daha yakından bakmak için ekran başında yerinizi alın!

YORUMLAR
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.