Genel İzleyici Kitlesi
HD Görüntü Kalitesi
35 Dakika
8. Bölüm
Bursa Oynarı
Bölümü Satın Al
Bölümler

Güvercin yetiştiriciliği, Anadolu’da yüzlerce yıldır süren bir gelenek. Yarışları düzenlenir, güvercin pazarları kurulur, bir güvercin milyarlarca liraya alıcı bulur. Birçok türü olmasına karşın Bursa yöresinde yetiştirilen “Bursa Oynarı” 2010 yılında korunması gereken yerel ırklar statüsüne alındı. Bu kararda Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Bursa oynarlarıyla ilgili yürüttüğü ırk özelliklerinin belirlenmesi çalışmasının rolü büyük.

Bursa Oynarı’nın 600 yıllık bir geçmişi olduğu sanılıyor. Genellikle Batı Anadolu ile Trakya’da yetiştirilmekte olmakla birlikte en fazla Bursa ilinde yetiştirilmekte. Bursa Oynar güvercinleri Türkiye’de, “Bursa Oynarı”, Akkanat Akkuyruk, “Bursa Güvercini”, “Bursa Kuşu” adları ile de bilinmektedir. Dünya literatüründe ise “Bursa Roller”, “Bursa Tummler”, ya da “Rouleur de Bursa” olarak adlandırılmaktadır.

Bursa oynar güvercinlerinin en belirgin özellikleri filo halinde uçuş özelliklerinin bulunmamasıdır. Birlikte grup halinde uçurulsalar dahi, eşlerle birlikte bile uçmazlar, oldukça dağınık bir şekilde uçarlar. Atletik yapılı olup hızlı uçarlar. Hızlı ve seri uçtukları için göz ile takip edilmeleri oldukça güçtür. Kanatlarını yarım açarak uçmaktadırlar. Çoğunluğu takla atmamakla birlikte, bazı güvercinler kanat döverek veya uçuş sırasında aniden başları tam kuyruk üstüne gelecek şekilde kanatları açık pozisyonda takla atmaktadırlar.

Geniş ve dışa çıkık göğüs, uzun ve kalın yapılı beyaz gaga, iri gözler, orantılı vücut yapısına sahiptir. Parlak siyah renkli tüyler en belirgin özellikleridir. Bacakların bilekten aşağı kısmı temiz, kesinlikle tüysüz ve tozluksuzdur. Genellikle siyah alaca renklere sahip olmakla birlikte, düz beyaz veya düz siyah bireylere nadir olsa da rastlanmaktadır.

Bursa güvercinlerini türün yerel ırk kabul edilmesi için çalışma yürüten ekip ve güvercinlere gönül vermiş meraklıları anlatıyor.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.