Genel İzleyici Kitlesi
HD Görüntü Kalitesi
35 Dakika
315. Bölüm
Yeraltında 50 Yıl
Bölümü Satın Al
Bölümler

İZ, sizler için yeni bir dünyanın daha kapılarını aralıyor. Mağaracılık, tüm yönleriyle birlikte Türkiye'nin belgesel ekranı İZ'de dile geliyor.

Teknolojik gelişmeler ve insanoğlunun durdurulamayan merak duygusu sayesinde, günümüzde yeryüzünün hemen her yeri araştırıldı. Coğrafi keşiflerin gerçekleştirildiği 15.yüzyıldan bugüne, bilinmeyene doğru sayısız yolculuğa çıkıldı. Yeni ticaret yolları keşfedildi, okyanuslar ve yeni kıtalar bulundu. Öyle ki, dünya üzerindeki araştırmaların yanısıra, uzayın derinliklerinde bilinmeyene doğru yolculuklar yapıldı. Ay'a gerçekleştirilen ilk seyahatin üzerinden 45 yıl geçti. 2012 yılında uzaydan dünyaya atlayan adamı herkes, şaşkınlık ve aynı zamanda hayranlıkla izledi. Yaşanan her gelişme, tüm gerçekliğiyle hayatımızda dururken, yeraltı dünyasında hala gizemini koruyan ve keşfedilmeyi bekleyen pek çok yer var. Binyıllardır insanlık için ev, tapınak ve korunak olan mağaralar, günümüzde bir grup gönüllü tarafından araştırılmaya devam ediliyor.

Mağaracılık, öncelikle mağaraların araştırılması ve haritalanması amacıyla yapılan bir doğa sporu. Bunun yanı sıra, mağaracılığın bilimsel açıdan incelenmesini gerektiren birçok yönü bulunuyor. Yerin yüzlerce metre altındaki birbirinden güzel oluşumları keşfe çıkmak, apayrı bir heyecan sunuyor.
Turizm açısından dünyadaki bir çok ülkeden daha fazla doğal güzelliğe sahip olan ülkemiz, mağara konusunda da dünyada “Mağara Cenneti Ülke” konumunda. Çünkü, bulunduğumuz toprakların coğrafi yapısı buna oldukça elverişli. Mağara oluşumları bakımından önemli bir jeolojik-jeomorfolojik nitelik olan karstlaşma ülkemizde Batı ve Orta Toros Dağlarında yer alıyor. Bugün bu topraklarda yaklaşık 40.000 adet mağara mevcut. Bunlardan yerli ve yabancı mağaracı grupların inceleyerek belgelendirdiği mağara sayısı ise yaklaşık 800. Turizm çeşitliliği açısından ülkemizdeki mağaralar, önemli bir potansiyel oluşturuyor. Türkiye’de 30’un üzerinde mağara turizme açılmış olup, bunların dışında yalnızca uygun ekipman sağlanarak rehber eşliğinde girilebilecek özel ilgi gruplarına yönelik pek çok mağara bulunuyor.

Türkiye’de kayıtlara geçen ilk mağara araştırması 1860’lı yıllarda olmasına rağmen, mağara araştırmacılarının bir çatı altında toplanmaları 1964 yılında gerçekleşti. Bu tarihte “Mağara Araştırma Cemiyeti” adı altında kurulan dernek sonraki yıllarda Mağara Araştırma Derneği adını aldı. Dernek, o günden bu yana tam 50 yıldır Türkiye'nin dört bir yanındaki mağaraları araştırmaya devam ediyor. Sportif mağaracılık yaparken mağaraların incelenmesi, haritalarının çıkarılması ve kayıt altına alınmasını sağlamak için mağaracılar ile birlikte yeraltının derinliklerine ulaşılıyor.

İZ TV, daha önce hiç bir insanın ayak izinin ulaşmadığı ve dokunmadığı yeraltı dünyasını ve 50 yıllık tarihçesini mercek altına alıyor. Tarih öncesi kalıntılara rastlanan Ankara'nın Haymana ilçesindeki Temirözü Mağarası, Kastamonu'da yer alan Döngel Mağarası, Konya ve çevresinde yapılan mağara araştırmaları ekseninde mağaracılığın Türkiye'deki tarihçesi anlatılıyor. 50 yıl önce bir dernek ile başlayıp günümüzde Mağaracılık Federasyonu ile devam eden mağaracılığın bilinmeyenleri, uzmanlar ve mağara gönüllülerinin anlatımıyla İZ ekranına geliyor.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.