Efeler, Birinci Dünya Savaşından sonra Türkiye'nin işgalinde Yunan kuvvetleriyle karşı karşıya gelmiş ve dağdan inerek Milli Mücadeleye katılmışlardır. Cumhuriyetin ilanından sonra hizmetleri nedeniyle kendilerine ordu rütbesi ve İstiklal Madalyası verilen efeler, bu tarihten sonra yasa dışı eylemlerini bırakarak tarihteki yerlerini almışlardır.
Efe’lerin dağda kendi aralarında oynadıkları danstan doğan zeybek efelerle bütünleşmiş bir folklor oyunudur. Bugün İzmir, Denizli, Kütahya, Muğla, Bodrum, Manisa gibi Ege’nin bir çok ilinde hala oynanmaktadır. Her oynanan yörede o yörenin gelenek ve göreneklerinin farklılıklarını gösterir.
Bu bölümde Tan Sağtürk Zeybek oyunlarını yerinde incelemek üzere İzmir’de. İzmir’de Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi konservatuvarı Türk halk oyunları bölümü öğrencilerinin yapmış olduğu zeybek çeşitlerini yerinde inceleyerek, öğrencilerin görüşlerini alıyor.
Zeybek dansının zenginliği kostüm ve ezgisine de yansımıştır. Programda Ege üniversitesine ait Etnografya müzesinde bu kostümlerin çeşitliliğini görüyoruz. Kostümler Anadolu’nun bir çok yöresinden ve Balkanlardan toplanarak bugün bu müzede sergilenmektedir.
Programda Ege Bölgesi’nde zeybekliğin farklılıklarını izleyecek, yöre ve geleneklere göre oyunun ve kostümlerin değişikliklerine tanık olacaksınız.
Zeybek denilince tek bir oyun düşüncesinin yanlış olduğunu görerek, bir çok yörenin farklı zeybeklerini izleyeceğiz. Programda; Aydın kadın oyunu İnce Memet, İzmir ağır zeybeği Ötme Bülbül, Aydın Kerimoğlu Zeybeği, Kütahya kaşıklı zeybek Çatalcam vb. yörelerin oyunlarını göreceğiz.
Folklorun bir yörenin gelenek ve göreneklerini en iyi şekilde yansıtan bir kültür olduğunu bu programda izleyeceksiniz.
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.