Türkiye büyüleyici bir ülke… Benzersiz bir coğrafya ve kıtalararasında coğrafik olduğu kadar biyolojik köprü özelliğinde. Dünya üzerindeki konumu ve yeryüzü şekillerindeki değişkenlik nedeniyle Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz bitki coğrafyaları bu topraklar üzerinde yan yana gelir. Bu çok özel durum, eşine az rastlanır bir canlı çeşitliliği ile sonuçlanır.
Yeryüzünde Güney Kutbu dışında çeşitli iklimlere dağılmış 20.000’i aşkın orkide türü yaşıyor. Ancak bunların büyük bir bölümü tropikal iklimlerde bulunmakta. Kuzey orkidelerinin bilinen 148 dolayındaki türü ise her bahar Anadolu’nun neredeyse tamamında eşsiz güzellikteki çiçeklerini açıyor.
Özellikle Muğla sahil bölgesi tam bir orkide cenneti. Sadece bu bölge 70 tür barındırıyor. Ancak yazın çok sevdiğimiz dondurmada, kışın boğazımızı ısıtan içecekte kulanılan salebin bu bitkinin sökülen binlerce kök yumrusundan elde edildiğini biliyor muydunuz? Bu ve yine insan kaynaklı başka sebeplerle yaban orkideleri her geçen gün biraz daha yok oluyor.
Doğadaki rehberimiz Biyolog Rıfat Çığ AYAK İZLERİ’nde bu kez beraberine konunun uzmanı olan Prof. Dr. Ömer Varol’u da alarak yok olmaya karşı direnen gizli orkide bahçelerini bulmak için Muğla’da yola çıkıyor.
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.