Ayak İzleri Anadolu’nun gizemli geçmişinden izler sürmeye devam ediyor. Bu kez 8000 yıl öncesinden günümüze kadar aralıksız olarak insanlara kucak açan, onları birbirinden ilginç kaya oluşumları arasında gizleyen ve sahip olduğu bütün doğal zenginliklerden faydalanmalarına izin veren Latmos ve çevresi Biyolog Rıfat Çığ’ın gezi ve araştırma alanı .
Aydın ve Muğla il sınırları içinde bulunan Bafa Gölü’nün doğu kıyısındaki Latmos (Beşparmak) Dağları, Türkiye’nin batı kıyılarının doğal güzellikler açısından en etkileyici ve arkeolojik bulgular açısından en zengin yerlerinden biri. Alman arkeolog Dr. Anneliese Peschlow önderliğinde yapılan uzun keşif araştırmaları 1994 yılında ilk meyvelerini verdi ve Anadolu prehistorya arkeolojisinin son yıllardaki en büyük keşiflerinden biri olan kaya resimlerinin ilk örnekleri bulundu. Bugün maden ocaklarının tehdidi altında olan bölgede hala bulunmayı bekleyen bir çok kutsal alan ve resim olduğuna inanılıyor.
Kaya resimleri insanlık tarihinde önemli bir adımı belgeliyor. Bu resimler, insanların o günlerden günümüze hangi aşamalardan geçtikleri konusunda ipuçları veriyor. Yerleşik düzene geçişte aile ve aile içinde de yaşamın sağlayıcısı olarak kadının tuttuğu önemli yer bu resimlerde izlenebiliyor. İnsan topluluğu, aile, erkek-kadın ilişkisi, anne ve çocuk bu resimlerin konularını oluşturuyor. Ancak resimlerde gerek insana, gerekse hayvanlara karşı herhangi bir şiddet sahnesi bulunmuyor.
Bu barışçı insanların dünyada bir benzeri bulunmayan resimli mesajlarını ve yaşadıkları bölgenin diğer güzelliklerini Ayak İzleri'nde, Biyolog Rıfat Çığ’ın anlatımıyla İz'de izleyin.
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.