“Sadrazamlığa kadar yükselen Yusuf Kamil Paşa zeki ve bilgili; Zeynep Hanım zengin olduğu kadar iyi kalplidir; Yusuf Kamil Paşa ile Zeynep Hanım, çocukları olmadığı için bir hastane kurarlar; Zeynep-Kamil Hastanesi’ne hiç para kalmaz, ama Zeynep ile Kamil’in aşkı hastaneyi yaşatmaya yeter...”
Yusuf Kamil Paşa ile eşi Zeynep Hanım tarafından hastalara ücretsiz hizmet vermek amacıyla yaptırılmış olan Zeynep-Kamil Hastanesi’nin efsaneleşen kuruluş öyküsü İstanbul’un Yüzleri’nde bu ay İZ ekranlarına yansıyor.
Türkiye’nin önde gelen kadın doğum doktorlarından İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sezai Şahmay bizler için günümüzde kadın ve çocuk hastanesi olarak kullanılan ve aynı zamanda 150 yıllık tarihe sahip olan Zeynep-Kamil Hastanesi’nin izini sürüyor. İstanbullu bir kadın doğum doktorunun Cerrahpaşa Kadın Doğum Kliniği’nde başlayan günlük rutininden çıkıp kendimizi Zeynep ile Kamil’in destansı öyküsünün içinde buluyoruz.
Eski doğumevleri ve kadın doğum kliniklerini de ele alarak “doğum” olgusuna tanıklık eden kişilerle birlikte şehrin doğurganlığına şahit oluyoruz. 1930’lu yıllardan 80’li yıllara kadar İstanbulluların çoğu anne ve bebek dostu olarak anılan bu hastanede gözlerini dünyaya açmış.
1935 yılından sonra doğumevine dönüştürülen hastane aynı zamanda İstanbul’un ilk özel hayır kurumu. Üsküdar’ın sağlık hizmetini günümüze kadar sürdürebilmiş en eski sağlık kuruluşlarından Zeynep-Kamil tüm bu özellikleri nedeniyle Osmanlı dönemi hastaneleri içinde ayrıcalıklı bir yere sahip.
Köklü bir tarihe ve öyküye sahip olan hastanenin, İstanbul’a bıraktığı izleri; eski ve yeni hastane çalışanları, heyecanla bebeklerini kucaklarına almayı bekleyen anneler ve babalar aracılığıyla dinleyeceğiz.
Zeynep ile Kamil’in masalsı hayatlarından, gelecekteki birçok nesle hayat verecek olan Osmanlı ölümsüzlerinden biri haline gelişlerinin öyküsünü İZ’de izleyin!
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.