Coşkun Aral, Avrupa Notları’nın 3. bölümünde Avrupa’nın Güneş Başkenti Freiburg’da.
Almanya’nın 200 bin nüfuslu bu şehir, enerjisini güneş, rüzgar ve biyogazla sağlarken, trafiğin olmadığı, çocukların caddelerde oynadığı ve bisikletin hüküm sürdüğü ekolojik bir kent haline gelmiş.
Dünyanın temiz enerji üreten ve bütün elektriğini güneş enerjisinden sağlayan ilk stadyumuna giden Coşkun Aral, ayrıca çevre dostu mimar Rolf Disch tarafından tasarlanan ve tükettiklerinden daha fazla enerji üreten evlerin bulunduğu güneş yerleşkesini ziyaret ediyor. Freiburg’un ilk güneş paneli fabrikası Solar Fabrik’te güneş paneli üretimlerini izleyen Aral, Avrupa’nın en büyük güneş enstitüsü olan Fraunhofer Enstitüsü’nde Dr. Hans- Martin Henning’den güneş enerjisinin kullanıldığı alanlar ile ilgili bilgi alıyor.
Eskiden bir çöplük alanıyken şimdi yenilenebilir enerji sistemleriyle adını duyuran Freiamt Kasabası ise temiz enerjinin her yerde mümkün olduğunu adeta bir kanıtı olarak gösteriliyor. 1975 yılında bölgeye açılmak istenen nükleer santrale karşı direnerek Avrupa’nın ilk başarılı çevre hareketini gerçekleştiren Freiburglular, güneş enerjisini merkeze alarak Dünya’ya nükleere karşı alternatifler sunuyorlar.