Yıllar süren kurtuluş mücadelesinden yeni çıkmış, yorgun bir ülke... Cumhuriyetin onuncu yılını doldurmasına ramak kalmış. 15 milyonluk nüfusun içinde okuma yazma bilenlerin sayısı yüzde 10'u bulur mu bulmaz mı diye tartışıldığı bir dönem... Okuma yazma bilenlerin de kitaba, dergiye verilecek parası ya da kitap arayacak hali kalmış mı, bilinmez...
Harf devriminin ise üzerinden henüz beş yıl geçmiş. Devrimlere ayak uyduramayan, yeni harfleri yeterince sökemedikleri için okumaktan tat alamayan önemli sayıda yurttaş da halen eski harflerle beslenmekte ısrarcı.
İşte böyle bir ortamda, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından kurulmuştu Varlık Dergisi. Ülkenin dört bir yanına ulaşan yayınlarıyla okumayı sevdirme misyonunu üstlenen ve Cumhuriyet kuşaklarının kişisel gelişimine katkıda bulunan Varlık, 'modern Türk edebiyatının temel taşlarından biri' olarak anılır oldu yıllar içinde. Edebiyatımızın türlü şair ve yazarları için de 'bir yazın okulu' oldu adeta. Kimler geçmedi ki bu derginin sayfalarından... Cahit Sıtkı Tarancı, Orhan Veli Kanık, Sait Faik Abasıyanık, Necati Cumalı, Attila İlhan, Haldun Taner, Nurullah Ataç, Behçet Necatigil ve daha niceleri... Ardından Ernest Hemingway, John Steinbeck, Franz Kafka, Andre Gide gibi dünya edebiyatının bilinen yazarlarının ve Paul Verlaine, Pablo Neruda, Federico Garcia Lorca gibi ünlü şairlerin eserlerinin çevirileriyle renklendi Varlık'ın sayfaları.
Yakın tarihin zorlu dönemlerinde türlü maddi sıkıntılara göğüs gererek yayın hayatını bugünlere kadar sürdürmeyi başaran Varlık dergisi, 80. yılında halen 'edebiyatın amiral gemisi' olma misyonunu sürdürüyor. Varlık, Türk okurlarını her geçen gün daha fazla sayıda edebiyatçıyla buluşturmaya devam ediyor.
Türkiye'de edebiyat ve kültür sanat dergisi denilince akla ilk gelen Varlık'ın 80. yaşı ise İZ ekranlarında kutlanıyor...
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.