Animasyon dünyası, sihirli kurgu...
Dünya, bir çizgiyle değişti.
İnsan, önce hayal kurdu. Sonra bu hayali oluşturdu. Peki Mağara adamı, bugünü tahmin edebilir, çizdiği resimlerin yolculuğunu düşleyebilir miydi?
Masallar dinledik... Anlatılan hikayelere, düş dünyamızda yeni yeni şekiller verdik. Yeni dünyalar keşfettik. Yıllar geçti, zaman değişti. Büyüdük. Çocukluğumuzda duyduğumuz, izlediğimiz her şey, bugün bizde bir parça. Bir çizgi, noktalardan oluşan bir dünya.
Herkesin çocukluğunda bir kahramanı olmuştur mutlaka.
Kimimiz bir çizgi karakterin en sadık izleyicisi olmuş, kimimiz ise izleyici olmaktan öte O çizgi karakterle özdeşleşmişizdir. Heidi’den Yakari’ye, Clemantine’den Pembe Panter’e... Hafızamızda yer eden çizgi karakterlerden çıktık yola. Bu kez, animasyon dünyasının kapılarını araladık. Çok geçmedi, bu eğlenceli dünyanın büyüsüne kapıldık.
Bir çizgi...
Herşey, mağara adamının çizdiği çizgiyle başladı.
Çizginin yolculuğu, insanlık tarihiyle birlikte ilerledi. İnsan önce hareketi, sonra formu algıladı. En eski ve ilkel resimlerde dahi, biçimden çok hareket arayışı vardı. Sinemadaki yeni buluşlarla çizgi film tekniği gelişti. İnsanoğlu, durağan görüntülere hareket izlenimi verdi.
Walt Disney...
Sihirli dünyanın kapılarını açan, bir dünya devi... Adı: Walt Disney.
Walt Disney’in yarattığı dünya, önce çocukların kalbini çaldı.
Ancak çok geçmeden, küçük-büyük herkes bu büyülü serüvene kapıldı.
Çizgi filmin yükselişi, çok geçmeden Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Efsane haline gelen denemeler birbiri ardına yapılmaya başlandı.
Türkiye’de ise çizgi ve karikatür, paralel bir yolda ilerledi. Çizgi filmin reklam sektörüyle ilk buluşması, kurulan ajanslarla birlikte gerçekleşti.
Türkiye’nin çizgi film tarihinde, bireysel çabalar ön planda yer alıyor.
Türkiye’de Canlandırma Sineması Denilince...
Tonguç Yaşar, Cemal Erez, Tan Oral, Emre Senan, Tahsin Özgür... “Türkiye’de canlandırma sineması” denildiğinde akla ilk gelen isimler, tecrübelerini içtenlikle paylaştılar bizimle. Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Berat İLK, yolumuza ışık tuttu.
Çizgi, farklı türlerde yolunu buldu. Bu yola gönül verenlerle birlikte, özverili bir yolculuk başladı. Çizgi filmden stop-motion animasyona, reklam filmlerden sinemaya, animasyonun farklı türlerini, farklı mecralardaki sunumlarıyla keşfettik. Bir animasyon karakterin nasıl da zorlu bir yoldan geçilerek yaratıldığını, işinin ehli karakter tasarımcılarından öğrendik.
Günümüzün teknolojisi ve kullanılan farklı yöntemler, reklam ve sinema dünyasında yapılan çalışmaların da çeşitlenmesini sağlıyor. Gerçek 3D, üç boyutlu animasyon karakterlerle, hayatımızda yepyeni bir sayfa açılıyor. Açılan sayfaları okuduk satır satır. Reklam dünyasının en önemli isimleriyle görüştük. Türkiye’nin en önemli animasyon reklamlarına imza atan, “Çelik” gibi temsil ettiği markayla özdeşleşen bir karakter oluşturan yaratıcı “Anima” ekibi, yaptıkları işin hakkını verdiklerini gösterdi. Belgeselin yapım süreci boyunca, desteğini ekibimizden esirgemedi.
Bugün hem önceki kuşağın hem de genç animasyon yönetmenlerinin tek dileği, başlı başına bir canlandırma filmi yapmak. Hiç kuşku yok, maddi sorunlar aşıldığında, herkesin dileği gerçekleşecek.
Biz de yine, bambaşka dünyaları keşfetmenin, yeni masallar dinlemenin keyfini yaşayacağız.
Nazmiye Karadağ
“Çizgiden Üç De’ye” Belgeseli Yapım Sorumlusu