“İkinci Yeni” belgesel kuşağı, “İkinci yeni” hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından kabul edilen Cemal Süreya'yı konuk ediyor.
O, zekâsı ve entelektüel birikimiyle, yaşamdaki duruşuyla, çevresindekileri hep etkileyen bir isim oldu. Girdiği bir iddia sonucu yenildi, adından bir harfi atması bundandı. Herkes onu, onun şiirlerini Cemal Süreya ismiyle tanıdı. Asıl adı Cemalettin Seber olan usta şair, 1931 yılında Erzincan’da doğdu. Dersim olayları sonrası büyük amcası hakkında çıkarılan sürgün kararı nedeniyle bütün aile Erzincan’ı terk ederek Bilecik’e yerleşti. Maliye Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde yer aldı. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirdi. Geleneğe karşı olmasına rağmen, geleneği şiirinde en güzel kullanan şairler arasında yer aldı. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle “İkinci Yeni” şiirinin en başarılı örneklerini verdi.
Üstü Kalsın
Ölüyorum Tanrım
Bu da oldu işte
Her ölüm erken ölümdür
Biliyorum Tanrım.
Ama, ayrıca aldığın şu hayat
Fena değildir
Üstü kalsın
“Her ölüm erken ölümdür” sözlerini kanıtlarcasına, hayata gözlerini kapadı. Ölümüyle, usta şairden geriye kalan sadece yaşanacak yıllar değildi elbette. Bugün Cemal Süreya denilince, akla her biri başlı başına bir karakter taşıyan sayısız şiir geliyor. Üvercinka, Beni Öp Sonra Doğur Beni, Gül, Göçebe, Üstü Kalsın, bunlardan sadece birkaçı...
Üvercinka
“Böylece bir kere daha boynunlayız sayılı yerlerinden
En uzun boynun bu senin dayanmaya ya da umudu kesmemeye
Laleli'den dünyaya doğru giden bir tramvaydayız
Birden nasıl oluyor sen yüreğimi elliyorsun
Ama nasıl oluyor sen yüreğimi eller ellemez
Sevişmek bir kere daha yürürlüğe giriyor
Bütün kara parçalarında Afrika dahil
Aydınca düşünmeyi iyi biliyorsun eksik olma
Yatakta yatmayı bildiğin kadar
Sayın Tanrıya kalırsa seninle yatmak günah, daha neler
Boşunaymış gibi bunca uzaması saçlarının
Ben böyle canlı saç görmedim ömrümde
Her telinin içinde ayrı bir kalp çarpıyor
Bütün kara parçaları için
Afrika dahil
Senin bir havan var beni asıl saran o
Onunla daha bir değere biniyor soluk almak
Sabahları acıktığı için haklı
Gününü kazanıp kurtardı diye güzel
Birçok çiçek adları gibi güzel
En tanınmış kırmızılarla açan
Bütün kara parçalarında
Afrika dahil
Birlikte mısralar düşünüyoruz ama iyi ama kötü
Boynun diyorum boynunu benim kadar kimse değerlendiremez
Bir mısra daha söylesek sanki her şey düzelecek
İki adım daha atmıyoruz bizi tutuyorlar
Böylece bizi bir kere daha tutup kurşuna diziyorlar
Zaten bizi her gün sabahtan akşama kadar kurşuna diziyorlar
Bütün kara parçalarında
Afrika dahil
Burda senin cesaretinden laf açmanın tam da sırası
Kalabalık caddelerde hürlüğün şarkısına katılırkenki
Padişah gibi cesaretti o, alımlı değme kadında yok
Aklıma kadeh tutuşların geliyor
Çiçek Pasajında akşamüstleri
Asıl yoksulluk ondan sonra başlıyor
Bütün kara parçalarında
Afrika hariç değil
Cemal Süreya belgeseli, şairin yaşamı, şiirleri ve hayata bakışına odaklanıyor. Belgesel dahilinde görüşülen Doğan Hızlan, Ülkü Tamer, Sunay Akın, Nursel Duruel, Orhan Alkaya, Enver Ercan, Zuhal Tekkanat, Mehmet Ali Işık, Hakan Gerçek, Murat Belge, Cemal Süreya’yı ve şiirlerini anlatıyor. Cemal Süreya şiirlerini daha iyi anlamak, şiirle içiçe bir yaşama tanık olmak için, Cemal Süreya belgeseline kulak verin. Bütün Kara Parçalarında “Cemal Süreya”, İZ ekranında.
Bütün Kara Parçalarında: Cemal Süreya
Cemal Süreya. Onu anlatmak fikri, uçsuz bucaksız bir okyanusa açılmak gibi. İZ TV olarak ‘İkinci Yeni’ belgesel kuşağımız için biz o okyanusa doğru yola çıktık. Aslında en önemlisi, o yolda olmanın keyfini çıkardık.
‘Okyanusta ölmez de insan, gider bir kaşık sevdada boğulur.’ Cemal Süreya
Cemal Süreya’nın 1931 yılında Erzincan’da başlayan yaşamı, 1990 yılında son buldu. Geride bıraktığı yazılar, şiirler, mektuplar, günlükler, aslında onun sonsuzluk çizgisini belirliyor. Bu çizgi, usta şairden kalan silinmez noktalardan oluşuyor.
Belgesel çekimleri boyunca, Cemal Süreya hakkında, kendi dostlarından, yakınlarından dinlediklerimiz, öğrendiklerimiz, bizi hem zenginleştirdi, hem de şiire dahil bir hayatı dakikalara sığdırmanın güçlüğüyle karşı karşıya getirdi. Nursel Duruel’in Feyza Perinçek ile birlikte kaleme aldığı ‘Cemal Süreya Şairin Hayatı Şiire Dahil’ adlı kapsamlı otobiyografi kitabı, en önemli yol göstericilerimizden oldu. Program danışmanımız Nursel Duruel, çalışmamız süresince sorularımızı yanıtsız bırakmayıp, yardımlarını esirgemedi. Belgesel dahilinde görüştüğümüz isimlerin her biri, kendilerinde kalan Cemal’i anlattı. Dile getirilenlerin her biri farklılıklarla doluydu kuşkusuz. Ne de olsa insan, her durumda ayrı biriydi. Cemal Süreya, hayatına girdiği, hayatına dahil ettiği herkeste derin izler bırakmıştı.
Ölüm?
Bir Gölün dibinde durgun uykudasın…
Denizler?
Tanrılar karıştırır durur denizleri…
C.Süreya
Cemal Süreya, kelimeleriyle insanın ufkunu açan, her defasında şaşırtmayı başaran, bazen naïf, bazen eleştirel, bazen aşık, bazen evet erotik… Yaşadıklarını şiirleriyle anlatan, yaşamı şiir gibi yaşayan bir ozan. Kadıköy İskelesi’ne en yakın oturan Türk şairi. Bayan Nihayet’lerinin aşığı, eşi, Üvercinka’nın kara sevdalısı, Memo’nun babası, şiirin ustası… ‘Bütün Kara Parçalarında : Cemal Süreya’ belgeseli, Onu, Onun şiirlerini daha anlayabilmek için bir vesile, Cemal Süreya severlere bİZ’den hediye…
İyi seyirler.
Nazmiye Karadağ - Yapım Sorumlusu