Tan Sağtürk… O, hem balet hem koreograf olarak, 30 yıldır sahnede. Bugüne kadar pek çok dans topluluğunda bale yaptı. Fransız Devlet Balesi ile dünyanın pek çok farklı sahnesinde 2500 temsilde yer aldı. Tan Sağtürk ile bu kez bambaşka bir serüven İZ ekranlarına yansıyacak.
Anadolu’nun farklı yörelerinde, geleneksel kültürle şekillenen dansları keşfe çıkacak. Dans sadece sahnede bitmiyor, sürekli araştırmak gerektiriyor. Yerel kültürün zenginliklerinin peşi sıra süregelecek uzun soluklu yolculuk, Anadolu’nun tam ortasından başlıyor.
Dans serüveninin ilk durağı, Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık eden, başkent Ankara! Tan Sağtürk, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nda öğrencilik yıllarını geçirdiği şehre, bu kez ‘Seymen’ geleneğini keşfe çıkmak üzere gidiyor.
‘Seymen’, Ankara’da yöresel halk oyunu denilince, akla ilk gelen oyun. Seymen oyunu, UNESCO’nun ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ listesine Ankara’dan aday olarak gösterilen ilk geleneksel değer. Ankara Ahiler Devleti’nde şehrin, çevrede yeralan kasaba ve köylerin koruyucusu ve muhafızı olarak Seymenlerin görev aldığı bilinir. Sivillerden oluşan ve gönüllü bir kurum olan Seymen (Yiğit) Alayları, zorunlu durumlarda ve çoğu kez savunma amaçlı olarak işlev görmüştür. 27 Aralık 1919 tarihinde, Mustafa Kemal ve temsil heyeti Ankara’ya geldiğinde, onları karşılayan Anadolu’nun efeleri ‘Seymenler’ olmuştur.
Tan Sağtürk eşliğinde, Orta Asya Oğuz Türklerine kadar uzanan bu köklü geleneğe tanık olmak, bozkırın gücünü Anadolu’nun efeleriyle hissetmek için, ‘Bozkırın Yiğitleri’ Mayıs ayında Türkiye’nin belgesel ekranı İZ TV’de.
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.