Gazetelerde ve televizyon ekranlarında kangallarla ilgili haberlere mutlaka rastlamışsınızdır. Ya da gezi programlarında kangallara bir bölüm ayrıldığını görmüşsünüzdür. Peki Türkiye çapındaki üniversitelerde kangalların kafatası, genetik ve davranış özellikleri hakkındaki çalışmalara tanık oldunuz mu? Veya kangalları hiç Afrika çöllerinde hayal ettiniz mi?
Dünyaca ünlü belgesel kanalları National Geographic ve Discovery Channel, bugüne kadar Afrika’nın çitalarını, aslanlarını ve sırtlanlarını evlerimize kadar getirdi. İmpala, safari ve savannah kelimeleriyse çoktan belgesel izleyicisinin sözlüğüne girdi. Bu gelişmeler, aslında bize bir eksi, bir de artı kazandırıyor. Artısı, özellikle hayvan belgesellerine gösterdiğimiz yoğun ilgi. Eksisiyse, birçoğumuzun bu kadar uzak ama bir o kadar da yakın ve aşina olduğu Afrika’nın doğal hayatını, Anadolu topraklarında yaşayan hayvan türlerinden daha iyi biliyor olmamız. Siyasetten sosyal yaşantımıza kadar neredeyse her alanda karşımıza çıkan soru, burada da peşimizi bırakmıyor: Biz kendimizi ne kadar tanıyoruz? İZ TV, bu açığımızı kapatmak için ilk kez bize, yüzyıllardır sürü koruma köpeği olarak Anadolu bozkırlarında görev yapan kangal köpeklerini yakından tanıma fırsatı sunuyor.
Büyük şehirlerde yaşayanların bekçi köpeği olarak, köy ve ilçelerde yaşayanların ise sürü koruma köpeği olarak bildiği kangallar, sadece çobanların değil, bilimadamlarının da bakış açılarıyla ekranlarına geliyor. Hem de hiç bilmediğimiz yönleriyle...
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla hazırlanan, İngilizce versiyonu da tamamlanan “Bozkır’ın Gücü: Kangal” da bu ilklerden biri.
3 aylık bir çalışma sonunda hazırlanan belgesel; Anadolu’nun en yağız kangallarını, Las Vegas bakışlı koyunlarını, en çarpıcı bozkır karelerini, çobanların kendilerine özgü dillerini ve kangalseverlerle bilimadamlarının ırkı koruma çabalarını aynı çatı altında topluyor.