Türkiye’nin belgesel ekranı İZ, sayıları 3 buçuk milyona ulaşan mevsimlik tarım işçilerinin bitmeyen göçünü mercek altına alıyor.
Yeryüzü, bitmeyen bir göç yolu. Doymak ve doyurmak için, sessiz sedasız süregiden bir göç bu... Dünyadaki yaklaşık 1 milyar tarım işçisinin 450 milyonu mevsimlik işçilerden oluşuyor. Türkiye’de de istihdamın 4’te biri tarım sektöründe ve 6 buçuk milyonluk tarım iş gücünün yaklaşık yarısı, mevsimlik işçi.
Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam şartlarını iyileştirmek için, Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından yürütülen “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını İyileştirme Programı”, Türkiye’de en fazla tarım göçü veren Şanlıurfa ve Adıyaman’ı merkezine alıyor. Toros Tarım’ın katkısı, Sağlık Bakanlığı ile Şanlıurfa ve Adıyaman valiliklerinin işbirliğiyle gerçekleştirilen program, hem mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin sağlık erişimlerini, hem de ilgili hizmet kurumlarını güçlendirmeyi amaçlıyor.
İZ, her yıl Nisan-Mayıs aylarında evlerini, okullarını, kentlerini terk eden milyonlarca işçi ailesinden biri olan Şanlıurfalı Çiftçi ailesinin Eskişehir’e olan 1000 kilometrelik yolculuğuna eşlik ediyor. 8 çocuklu ailenin Alpu’daki yaşamından yola çıkarak, İç Anadolu’dan Çukurova’ya mevsimlik işçilerin görülmeyen, duyulmayan, bilinmeyen hikayelerini ekrana taşıyor. “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını İyileştirme Programı” kapsamında çadırkentlere götürülen sağlık hizmetlerini, sağlık ve iş aracılarının faaliyetlerini yerinde izliyor.
Açlık tehdidiyle karşı karşıya bir dünyada, tarım işçileri, geleceğin sigortası. Bu nedenle onların yaşam standardını yükseltmek, tüm toplumun refahını yükseltmek demek. Çünkü onlar, hepimiz için çalışıyor. Gözlerimizi açıp onları görmenin, kulaklarımızı açıp onları duymanın vakti geldi de geçiyor. İZ, mevsimlik tarım işçilerinin bilinmeyen hikayesine kulak veriyor. İZ’de izleyin!
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.