Kahramanmaraş’ta dört mevsim, ahşabın üzerinde çiçekler açıyor. Bölgede uzun bir geçmişi ve köklü bir geleneği olan ahşap oyma sanatı, çağın dayatmalarına yenik düşmemek için yeni ustalarını arıyor. İZ’de izleyin!
Yüzyılların imbiğinden süzülerek günümüze ulaşan oymacılık sanatının, geleneksel Türk el sanatlarında önemli bir yeri var. Bugün ahşap oymacılığında öne çıkan merkezlerin başındaysa, Kahramanmaraş geliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, bu el sanatının ham maddesi olan ceviz ağaçlarının bölgedeki bolluğu. Kahramanmaraş’ta iklim koşullarının uygunluğu, ceviz ağaçlarının kolay yetişmesini sağlıyor. Şehirde el oymacılığının yüzyıllar öncesine uzanan tarihi de bu zengin coğrafyanın bir armağanı.
Ahşap oymacılığı, sabır, emek, dikkat ve deneyim isteyen bir sanat. İşlenmeye uygun ağaçlar önce istenen boyutlarda kesilerek doğal şartlarda kurutuluyor. Kuruyan tahtalar dişli birleştirme veya zıvana geçme tekniği ile çatılıyor. Şablon halindeki oyma motifi, kaba temizliği yapılmış iş resminin üzerine çizildikten sonra, farklı özellikteki iskarpelalarla oyuluyor. Son olarak cila veya vernik sürülen çalışmaların her biri, eşsiz birer sanat eserine dönüşüyor.
Kahramanmaraş, bu zahmetli el sanatını yaşatmaya çalışan birkaç ilden biri. Ancak bu köklü gelenek, günümüzde hazır üretimin tercih edilmesi, çırak bulunamaması ve talebin azalması gibi nedenlerle sessiz sedasız tarihe karışmakta. Şehirde kurulan Bir Usta Bin Usta atölyesi ise, bu gidişe dur demek için örnek bir çaba ortaya koyuyor.
Kahramanmaraş’ta nesilden nesile miras bırakılan ahşap oyma sanatını yeni kuşaklara aktarmak amacıyla, Bir Usta Bin Usta atölyesinde Maraşlı ahşap oyma ustası Bekir Nedir, 10 usta adayına el veriyor. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında, Anadolu Sigorta’nın desteğiyle hayata geçen Bir Usta Bin Usta atölyesinde, Bekir Usta ve öğrencileri, yok oluşa direnen ahşap oymacılığı sanatına yeniden can veriyor.
Ahşabın Büyüsü’nü İZ’de izleyin!
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.