Genel İzleyici Kitlesi
HD Görüntü Kalitesi
35 Dakika
248. Bölüm
Sıra Dışı İnsanlar
Bölümü Satın Al
Bölümler

Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan Karadenizliler, gelenekleriyle, kendine has yaşam tarzlarıyla ve hayata dair buldukları pratik çözümlerle bazen düşündürürler, bazen de güldürürler.

İmkansızı gerçekleştirmek, kendini aşan bir sıra dışı zekayı gerektirir. Kıvrak zeka ve inatçılık, yaratıcılıkla birleşince ister istemez yöre insanını sıra dışı işler yapar hale getiriyor.

 

Kent yaşamından sıkılan Metin Akıncı, çocukluğunun geçtiği köye gitme ve orada yerleşmearzusunu frenleyemez. Metin, bir gün iki yetişkin çocuğunu ve eşini kentte bırakıp, Çamlıhemşin’in bin metre yükseklikteki köye yerleşmeye karar verir. Dedesinin ve babasının yaşadığı köyde evler artık eskimiş ve ıssızdır. Tam bir doğa tutkunu olan Metin, ağaçların kesilmesine ve doğanın tahrip edilmesine karşıdır. Evine en yakın araba yolu saatlerce uzaktadır. Ancak evine araba yolunun yapılmasını istemez. Tehlikeyi göze alarak, araba yolu ile evinin arasına teleferik çekerek, ulaşım yolunu seçer.

 

Rize’nin Gündoğdu ilçesinde yaşayan Bilal Atasoy, yaşadığı yörede sel felaketlerine karşı önlemalmak için  ahşaptan yaptığı evi kayalıklara monte eder. Önce bir oda ile başladığı evine, her defasında bir oda daha ekler. Havada asılı yaşamını sürdüren Bilal Atasoy, hayata bağlı ve mutlu.

 

Karadenizliler bireysel anlamda sıra dışı işler ve yaşamları seçerken, toplu olarak da sıra dışı eğlencelere ve yaşam tarzına sahiptir. Sisdağı şenliklerinde, her yıl binlerce insan binlerce kilometrelik yolu aşarak gelir. Yılda bir gün, birbirleriyle kenetlenir ve birbirlerinden enerji alarak saatlerce horon oynarlar. Bir kısmı oyun sırasında kendinden geçer.

 

Karadeniz’in engebeli coğrafyası insanlar arası iletişimine farklı bir boyut katar. Yüzyıllardan bu yana Giresun’un Kuşköyü’nde insanlar birbirleriyle ıslıkla anlaşırlar.

 

Rize’nin Tunca Beldesi'nde ise yüzyıllardan bu yana tahta arabalara binmek bir gelenek. Ancak bu gelenek, Formula1’e rakip bir yarışa çevrilir. Formulaz adını verdikleri yarışta, kendi el emeği yaptıkları tahta arabalarla kıyasıya yarış yaparlar.

 

Karadenizliler, zorlu bir coğrafyada ve zorlu tabiat şartlarına rağmen, kendine özgü yaratıcılıkları ve pratik çözümleriyle yaşamlarına farklı bir anlam kazandırıyorlar.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.