Genel İzleyici Kitlesi
HD Görüntü Kalitesi
40 Dakika
267. Bölüm
Kaş-Kekova'da Hayat Var
Bölümü Satın Al
Bölümler

Kaş, Akdeniz'in en farklı coğrafyaya sahip beldelerinden biri. Kaş'a Türkiye'nin en berrak sulara sahip koyu denmesinin haklı sebepleri var. 40 metreden denizin dibinin görünmesi gibi! Ancak hızla gelişen turizm, deniz ve kıyı alanlarına yönelik baskıyı da beraberinde getiriyor.

Kaş-Kekova bölgesi, aynı zamanda sualtında yaşayan birçok canlıya da ev sahipliği yapmakta. Deniz kaplumbağaları, Akdeniz foku, orfoz ve orkinos nesli tehlike altında olan türlerden yalnızca birkaçı. Turizmle sualtı ekosistemini dengeli bir şekilde yönetmek için, Kaş ve Kekova'da 2009 yılından bu yana WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) önderliğinde örnek bir proje yürütülüyor. Kamu otoritelerini, yerel yönetimleri, sivil toplumu ve özel sektörü aynı amaç etrafında buluşturan Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı Projesi, ülkemizde bir ilk niteliğinde. WWF-Türkiye ile Özel Çevre Koruma Kurumu'nun girişimi ve Bakanlar Kurulu'nun onayıyla Kaş-Kekova, Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne dahil edilmiş durumda. Böylece Türkiye'de ilk defa bir deniz alanı, araştırma verilerine dayanarak özel bir yönetim planıyla koruma kapsamına alındı.

Dünyada birçok örneği olan deniz koruma alanları, küçük ölçekli balıkçılık, tekne ve dalış turizmi gibi ekonomik faaliyetleri doğal dengeyi gözeterek düzenlerken, yöre ekonomisine de katkı sağlıyor. Koruma alanları sayesinde gelişen denizel zenginlik, Akdeniz’in en kıymetli noktalarından biri olan Kaş’ta yapacağınız dalışlarda, orfozları yeniden görmenize de olanak sağlayacak.

WWF-Türkiye, yedi farklı üniversiteden gelen bilim insanlarından oluşan 30 kişilik ekibiyle, 0-30 metre derinlik aralığında bine yakın bitki ve hayvan türü tespit etmiş. 5 bin adet Deniz Koruma Alanı broşürü, gönüllüler tarafından dağıtılmış. Yüz Yüze ekibi, yerel halka ve turistlere projeyi anlatmayı sürdürüyor. Alanda hassas deniz çayırlarını korumak için de 160 şamandıra atılması planlanıyor.

Bölgedeki çalışmalar bu yıl son bulacak. 2012 yılı sonuna kadar, ülkemizdeki ilk Deniz Koruma Alanı Yönetim Planları’ndan biri olarak hayata geçirilmesi planlanıyor. Projenin, diğer deniz alanlarına da örnek teşkil etmesi amaçlanıyor.

10 : Türkiye’de, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak korunan kıyı ve deniz alanlarının sayısı.

Yüzde 4 : Akdeniz’de korunan ve yönetilen alanların büyüklüğünün tüm Akdeniz’e oranı.

Orfoz : Kaş-Kekova bölgesinde 2002 yılında bir dalışta 10 orfoz görülebilirken, bugün ancak bir orfoz görülebiliyor.

Kaş-Kekova'nın korunmaya çalışılan değerleri İz ekranlarına geliyor!

YORUMLAR
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.