Genel İzleyici Kitlesi
HD Görüntü Kalitesi
30 Dakika
296. Bölüm
Camili Biyosfer Alanı
Bölümü Satın Al
Bölümler

Türkiye’nin en kuzeyi, Karçal Dağları’nın etekleri; ülkenin tek biyosfer rezervi, bir başka diyar Camili...

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Camili Havzası’na gitmek kolay değil. Önce Borçka’ya ulaşmak, oradan da Camili köyüne giden yolu takip etmek, dağları aşmak gerekiyor. Ancak varılan nokta; yolda yaşanan tüm çileyi silip, süpürüyor çünkü Camili Havzası Türkiye’nin tek biyosfer rezervi, doğanın tüm güzelliği ve doğallığıyla önünüze çıktığı adeta cennetten bir köşe.

Camili Havzası, Gürcistan sınırında, altı adet köyün bir araya geldiği bölgenin ismi. Köylerin merkezi olan Camili Köyü bölgeye de ismini vermiş. Sert kış şartları sebebiyle kışın köye ulaşımın sık sık kapanması, Camili Havzası’nın sahip olduğu doğal güzelliklerin olduğu gibi korunmasına sebep olmuş.

Avrupa’da bulunan en önemli yaşlı ormanlardan birine sahip olan Camili Biyosfer Rezervi; kayın, gürgen, huş gibi ağaçların yanısıra çengel boynuzlu dağ keçisi, boz ayı, huş tavuğu ve Kafkas arısı gibi hayvanların da bulunduğu farklı ve özel bir yer. Ayrıca arıcılıkta kullanılan üç tür arıdan biri olan Kafkas arısının Camili bölgesinde olması, Türkiye’nin en lezzetli ballarından birinin burada üretilmesine yol açıyor.

Bu özellikleri sebebiyle UNESCO tarafından 2005 yılında dünyada var olan 621 biyosfer rezervinden biri olarak kabul edilen Camili Havzası; Türkiye’deki ilk ve tek biyosfer rezervi olma özelliğini koruyor.

Camili Biyosfer Rezervi’nin ormanlarından, şelalelerine; bölgede yapılmaya başlayan ekoturizm faaliyetlerinden, köy pansiyonculuğuna; meşhur balından, Türkiye’nin en farklı korolarından biri olan Macahel Çok Sesli Yaşlılar Korosu’na kadar Camili Havzasına ait ne varsa ekrana geliyor. İZ’de izleyin.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.