HAKKINDA

10.12.1968 Ankara doğumlu olan Savaş Karakaş, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gazisi dedesinin günlüğünü okuduğundan beri kendisini Çanakkaleli sayıyor. 1986 yılında Kadıköy Anadolu Lisesi ve 1991’de Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden mezun olan Karakaş, televizyonculuk mesleğine 1994 yılında başladı. 1997 yılına kadar pek çok müzik - eğlence programında sunucu olarak görev aldı.
 
CMAS – Dünya Sualtı Sporları Federasyonu ** dalış eğitmeni olan Karakaş, 1997 yılında Çanakkale savaşı batıklarını araştırmaya başladı. Türk televizyonlarının ardından 2001 yılında Avustralya SBS TV’de yayınlanan ve en çok izlenen 50 program arasına giren Çanakkale Savaşının ilk ve en kapsamlı sualtı belgeseli ‘Derinlerdeki Tarih’e imza attı.
 
2002 yılında Çanakkale’de İngiliz Granada Television tarafından hazırlanan ‘Battlefield Detectives’ ve 2003 yılında BBC tarafından çekilen ‘Gallipoli: The first D-Day’ belgesellerinde görev aldı.
 
 Çanakkale Boğazı'nın karanlık sularına 1953 yılında gömülen Dumlupınar denizaltısı ve şehitlerin hikayesini, facianın 50. yıldönümünde tanıkların anlatımı ve tüm gerçekliğiyle ekranlara taşıdı. Karakaş; 2004 yılında Dumlupınar belgeseliyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi ‘Övgü’ ödülüne layık görüldü.
 
2005 yılında Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Galler televizyonları ile TRT ortak yapımı ‘Revealing Gallipoli - Çanakkale Geçilemedi’ belgeselinde sunucu olarak görev aldı. Aynı yıl ‘Kızıldeniz’de Balıklar & Batıklar’ belgeselini de hazırlayıp, sunan Savaş Karakaş, National Geographic Televizyonu için ‘The Sea Hunters – Deniz Avcıları’ ile Çanakkale’de Goliath ve Triumph ekspedisyonuna katıldı. Çanakkale’nin gizli kalmış sırlarını gün ışığına çıkardığı sualtı araştırmaları BBC, ABC, SBS, Discovery, History Channel’da yayınladı.
 
2006 yılında, araştırmacı, metin yazarı, yapımcı ve yönetmen olarak TINA – Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle ‘Kayıp Denizaltılar’ projesini gerçekleştirdi. 25 Nisan 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara'ya ulaşmayı başaran Avustralya AE2 denizaltısının izlerini süren belgesel, Çanakkale Savaşları sırasında derinlerde kaybolmuş Avustralya, İngiliz ve Fransız denizaltılarını ilk kez gün ışığına çıkardı.
 
2007 yılında Kültür Bakanlığı desteğiyle ‘Derinlerdeki Kahraman: Mustafa Ertuğrul’ belgeselini hazırladı. Bu belgesel; dört küçük topu ve kocaman yüreği ile, İngilizlerin dev uçak gemisi Ben My Chree’yi Meis’te, Akdeniz’de sahillerimize ölüm kusan Fransız savaş gemileri, Paris II ve Alexandra’yı Kemer’de batıran Türk zabiti Mustafa Ertuğrul’un kahramanlık hikayesini gün yüzüne çıkardı. 2008 yılında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi ödülleri seçici kurulu bu anlamlı belgeseli televizyon kategorisinde övgüye layık gördü. Aynı belgeseliyle TRT’ nin 2008 yılında düzenlemiş olduğu belgesel yarışmasında 3.lük ödülü kazandı.
 
2008 yılından itibaren insan sömürüsüne maruz kalan vahşi hayvanlar üzerine belgeseller çekmeye başlayan Karakaş, uluslar arası hayvan hakları örgütleriyle işbirliği yaparak önce dansçı ayıların ardından da yunus gösteri merkezindeki yunusların dramlarını ekrana taşıdı. ‘Kocaoğlan’ı Kurtarmak’ ve ‘Flipper’ı Kurtarmak’ belgeselleri ülkemizde ve yurtdışında festivallerde gösterilmiş, dünyanın önde gelen belgesel film dağıtımcısı Journeyman Pictures’ın film kataloguna girmeye hak kazanmıştır.
 
2009 yılında Kültür Bakanlığı desteğiyle çektiği ‘Savaşta ve Barışta’ belgeseliyle Midilli Kruvazörü ve Atılay denizaltısının Ege’de 24 yıl arayla kaybının ardındaki sır perdesini aydınlattı.
 
Savaş Karakaş , Gelibolu Tarihi Milli Parkı Danışma Kurulu üyesidir.

 

KUŞAKLARI